Βιβλιοθήκη: Περιγραφή & Στόχοι

Η βιβλιοθήκη αποτελεί τον πιο παραδοσιακό και ταυτόχρονα τον πιο δοκιμασμένο δρόμο για την εισαγωγή των μαθητών στον κόσμο της γνώσης και της σοφίας. Το βιβλίο εξακολουθεί να συνιστά βασικό εργαλείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, ένα εργαλείο αναντικατάστατο και συνεχώς εξελισσόμενο. Η διαδικασία της έρευνας και της μελέτης μέσα στη βιβλιοθήκη δεν είναι σε καμία περίπτωση παρωχημένη διαδικασία, αλλά αντίθετα ζωντανή προσέγγιση που κινητοποιεί τον νου και τη φαντασία των μαθητών, ενώ ταυτόχρονα εξασκεί την πνευματική τους πειθαρχία και ανοίγει δρόμους στη δημιουργικότητά τους.

Η Βιβλιοθήκη του σχολείου μας στεγάζεται στον Β? όροφο του σχολικού μας κτηρίου  και καλύπτει επιφάνεια 100 τ.μ. . Στον καλαίσθητο χώρο της  είναι συγκεντρωμένοι περισσότεροι από χίλιοι πεντακόσιοι τίτλοι βιβλίων  και σημαντικός αριθμός περιοδικών .Λειτουργεί κυρίως ως παιδική σχολική βιβλιοθήκη. Υπάρχει ωστόσο και τμήμα ενηλίκων.

Επιδιώκουμε η βιβλιοθήκη μας:

? να αποτελέσει για τους μαθητές ένα ελκυστικό χώρο εκτόνωσης, γνώσης, πληροφόρησης, γνωριμίας- εξοικείωσης με το βιβλίο και ανάπτυξης των ιδιαίτερων ικανοτήτων τους.

? να δώσει στους εκπαιδευτικούς την ευκαιρία και τη δυνατότητα διαφορετικής προσέγγισης της διδασκαλίας, πρόσβασης σε πηγές πληροφόρησης και μέσα για τον σχεδιασμό νέων μεθοδολογιών στις  διαδικασίες της μάθησης ,έτσι ώστε να ανταποκρίνεται με επιτυχία στις πληροφοριακές και ερευνητικές ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μπορούν είτε να δανείζονται από αυτές βιβλία είτε να τη χρησιμοποιούν ως αναγνωστήριο.

Με την καθοδήγηση των δασκάλων τους οι  μαθητές  μαθαίνουν να κινούνται, να συμπεριφέρονται και να εργάζονται στον χώρο της βιβλιοθήκης, χωριστά ο καθένας ή σε ομάδες, χωρίς να ενοχλούν τους άλλους, με αλληλοσεβασμό και πειθαρχία. Παράλληλα, εξοικειώνονται με

– την αναζήτηση βιβλίων

– με τη χρήση λεξικών

– τη καταγραφή στοιχείων και

– με την κατάκτηση των τρόπων με τους οποίους η βιβλιοθήκη γίνεται ένας ζωντανός οργανισμός, πηγή γνώσεων και απόλαυσης και όχι μία ατελείωτη και χαοτική σειρά ερμητικά κλειστών βιβλίων.

 

Βασικός , εξάλλου, στόχος  της βιβλιοθήκης μας είναι:

? να προσδώσει εξωστρέφεια στο σχολείο, επιδιώκοντας αμφίδρομες δράσεις με τους κατοίκους της γειτονιάς, με φορείς, προσωπικότητες των γραμμάτων, της τέχνης και την κοινωνία της πόλης  με εκδηλώσεις όπως:

-παρουσιάσεις βιβλίων

-συνεργασίες με συγγραφείς , εικονογράφους, εκδοτικούς οίκους

-προβολές ταινιών

-ομιλίες και θεματικές συζητήσεις

– λέσχες βιβλίων

-εργαστήρια κ.ά.

Το υλικό ταξινομείται σύμφωνα με το Δεκαδικό Σύστημα DEWEY (Dewey Decimal Classification) και ταξιθετείται με βάση το σύστημα αυτό.

ΔΩΡΗΤΕΣ

Ευχαριστούμε θερμά τους δωρητές και συνέβαλαν αποφασιστικά στην υλοποίηση του οράματος μας για μια σύγχρονη και λειτουργική βιβλιοθήκη.

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε αναλυτικά τους δωρητές μας!